AINEENVAIHDUNNALLINEN HORMONITOIMINTA (kehomme energiansäätelymekanismit)
Leptiinimekanismi
Leptiini on yksi tärkeimmistä aineenvaihduntaa kontrolloivista hormoneista, millä on ketjureaktiomaisia ja korrelatiivisia vaikutuksia toisiin aineenvaihdunnallisesti tärkeisiin hormoneihin (T3/T4, neuropeptiidi-Y, epinefriini ym. ym.).
Koska leptiinia tuotetaan rasvasoluissa, on loogista,
että ainakin pitkällä tähtäimellä ihmisen rasvamassa
(prosentti) hallitsee leptiinin määrää kehossa. Leptiinitasojen
pienentyminen aiheuttaa myös niiden muiden aineenvaihduntahormonien
tasoissa laskua (ja päinvastoin).
Matala leptiinitaso aiheuttaa nälän kasvua ja
aineenvaihdunnan hidastumista ja päinvastoin, sen korkeampi taso
vähentää nälkää ja kiihdyttää aineenvaihduntaa.
Elikkä voidaan sanoa, että hoikilla ihmisillä on
vähemmän leptiinia ja lihavilla enemmän. Lihavien tapauksessa on
kysymys jo leptiiniresistenssista – kroonisesti korkeiden
leptiinitasojen johdosta. Samalla tavalla miten krooninen
liikainsuliini aiheuttaa insuliiniresistenssiä.
Ihmisen painon “set-point” teoria on täysin
sidoksissa leptiinituotantoon, mutta sillä on myös geneettinen
tausta. Luonnonhoikat ihmiset (Natalie esimerkiksi), kenellä on
kehossa vähän leptiinia, koska heidän rasvamassa on pieni, ovat
geneettisesti leptiiniherkkiä (myös insuliiniherkkiä) – he
pystyvät leptiiniherkkyydensä takia pysymään hoikkina, vaikka
heidän kehossa on vaan vähän leptiinia – mutta enemmistö meistä
ei ole niin onnellisia.
Leptiini: tiede vs. tosielämä
Leptiinitasoja
kontrolloivat 2 asiaa:
a) Lyhytaikaisesti: tämänhetkinen jatkuva energiatasapaino. Iso energiavaje aiheuttaa leptiinitasojen putoamisen matalammalle tasolle kuin mitä pystyisi selittämään vaan rasvakudoksen pienenemisellä ja energiaylijäämä päinvastoin nostaa leptiinitasoja enemmän kuin mitä pystyy selittämään rasvamassan lisääntymisellä.
b) Pitkäaikaisesti: Rasvamassan kokonaismäärä. Rasvasolut ovat leptiinitehtaita. Elikkä vähemmän tehtaita= vähemmän leptiinia verenkierrossamme.
a) Lyhytaikaisesti: tämänhetkinen jatkuva energiatasapaino. Iso energiavaje aiheuttaa leptiinitasojen putoamisen matalammalle tasolle kuin mitä pystyisi selittämään vaan rasvakudoksen pienenemisellä ja energiaylijäämä päinvastoin nostaa leptiinitasoja enemmän kuin mitä pystyy selittämään rasvamassan lisääntymisellä.
b) Pitkäaikaisesti: Rasvamassan kokonaismäärä. Rasvasolut ovat leptiinitehtaita. Elikkä vähemmän tehtaita= vähemmän leptiinia verenkierrossamme.
Jos a-ta pystytään
manipuloimaan hienovaraisella energiapuutteella ja säännöllisillä
makroravinteiltään kontrolloiduilla tankkauksilla
(tärkkelyspitoinen ruoka nostaa leptiinia tehokkaasti), pitäisi
tämä olla hyödyllinen leptiinitasojen ylläpidossa dieetin aikana.
Voi osoittautua hyödylliseksi ns. huiputtaa kehoa uskomaan, että se
on lihavampi kuin mitä se on ja samalla kuluttamaan enemmän
energiaa kuin mitä se tarvitsee. Tällainen dieettitapa tarkoittaa,
että muutokset tapahtuvat hitaammin, mutta pysyvämmin – vältytään
niin siltä “säästöliekiltä” kuin myös kilojen
pomppaamiselta alkutasoille heti dieetin loputtua.
Mutta jos väittämä b) on totta, sitten leptiinitasojen lopullinen kontrolli riippuu kuitenkin vaan rasvamassasta.
Matala rasva% =
matala leptiini%. Olisiko ehkä mahdollista kasvattaa
leptiiniherkkyyttä samalla kuin
menetetään rasvamassaa? Siinä tulee kuvioihin lyhytaikainen
intensiivinen painoharjoittelu ja lisäravinteet (D-vitamiini +
kalaöljy). Myös pätkäpaastoaminen auttaa siinä:Mutta jos väittämä b) on totta, sitten leptiinitasojen lopullinen kontrolli riippuu kuitenkin vaan rasvamassasta.
Pätkäpaasto ja leptiini
Yleisesti sanottuna, enemmistössä tutkimuksista todetaan, että pätkäpaastossa saavutetaan neutraali leptiinivaikutus (+ ja - = 0). Vaikka paastoaminen vähentää leptiinitasoja verenkierrossa, sitten ensimmäinen ateria nostattaa sen normaalia korkeammalle tasolle. Verrattuna tasaiseen ateriaväliin perustuvaan dieettiin, pätkäpaastoaminen aiheuttaa leptiinituotannossa huippuja ja laskuja – aaltoilevan profiilin. Sillä tavalla juurrutetaan leptiinituotanto vastaamaan ruokailurytmiä – ja ruokarytmin vaihtelu aiheuttaa vastaavan vaihtelun leptiinin seerumitasoissa.
Kiinnostavana eroavaisuutena tässä ovat naiset ja aktiivisesti kuntoilevat henkilöt, kenen leptiinitasoissa nähdään tutkimuksissa pätkäpaaston aikana jopa nousua.( Ann Saudi Med. 2004 Sep-Oct;24(5):345-9. ”Interactions between leptin, neuropeptide-Y and insulin with chronic diurnal fasting during Ramadan.”Kassab S, Abdul-Ghaffar T, Nagalla DS, Sachdeva U, Nayar U. ja Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2008 Dec;18(6):617-27.”Ramadan fastings effect on plasma leptin, adiponectin concentrations, and body composition in trained young men.”Bouhlel E, Denguezli M, Zaouali M, Tabka Z, Shephard RJ.)
Ja tämä tapahtuu
ilman kehopainon nousua, mikä tekee tästä vielä kiinnostavamman.
Samassa tutkimuksessa havaittiin pätkäpaaston vähentävän
neuropeptidi-Y`n tasoja veressä – tämä on nälkähormoni. Vielä
kiinnostavampi on fakta että vaikka yleensä korkeampi leptiinitaso
riittää selittämän nälkähormonin laskun, mutta pätkäpaastossa
niiden tasojen muutokset ei korreloi lineaarisesti! Eli
aineenvaihdunta nousi ja nälkä laski riippumatta
toinen toisistaan! (Clin
Endocrinol (Oxf). 2007
Jan;66(1):49-57.“Short-term fasting-induced autonomic
activation and changes in catecholamine levels are not mediated by
changes in leptin levels in healthy humans.”
Samasta
tutkimuksesta selviää myös, että pätkäpaastosta
on apua aktiivisten ihmisten painon pudotuksessa myös sen takia,
että sen on todettu vaikuttavaan epinefriinin ja norepinefriinin
tasoihin (hormonit, mitkä säätävät rasvan käyttöä
energiaksi). Perinteisesti painoa pudottavan kropassa on vähän
leptiinia ja yksi sen lisävaikutuksista on epinefriinin ja
norepinefriinin tuotannon väheneminen. Se on osa siitä mekanismista
miten leptiini hallitsee aineenvaihduntaamme. Mutta paastotessa
näiden hormonien tuotanto lisääntyy riippumattomina leptiinistä –
pätkäpaastossa kehon rasvan käyttö energiaksi kasvaa.
Tärkeimmän yhteenvedot tästä:
* Painonpudotuksen pitää olla pitkäkestoinen ja hidas prosessi. Siitä pitää olla mahdollista siirtyä saumattomasti ylläpitoon ja sen avulla pitää pystyä minimoimaan lihasmenetystä. Pätkäpaasto mahdollistaa just sen ja lisäksi se vähentää leptiinin negatiivistä vaikutusta painonpudotukseen, mikä loppujenlopuksi mahdollistaa matalan rasvaprosentin ylläpidon...
* Suunnitelmallisten tankkausten ajoitus on tärkeätä. Tämä vaikuttaa positiivisesti leptiiniin ja auttaa lihasmassa ylläpidossa. Vaikka päämääränä on rasvanpoltto, sitten treenin jälkeinen “ylensyönti” auttaa saavuttamaan just sitä. Eli, me ei puhuta tässä mistään tankkaus/mässäily päivistä, vaan jokainen punttitreenin jälkeinen ateria, missä syödään itseni kylläiseksi ja käytetään tärkkelyspitoisia juureksia, on meidän tankkausta.
Greliinimekanismi
Greliinia tutkittiin
yhteydessä ravintoon ensimmäistä kertaa vasta vuonna 2001 ja
tutkimuksia tulee koko ajan lisää. Tärkeintä meille on tuntea ja
käyttää hyväksi greliinin rooli nälän kehittymisessä ja sen
tuottamisen juurtuminen ruokailuaikojen aikataulujen mukaan
(http://www.physorg.com/news170688849.html). Just se fakta nimittäin
mahdollistaa sen, että 16 tunnin paasto tuntuu jonkun päivän
jälkeen aina vaan helpommalta.
Greliinilla on muitakin kiinnostavia ominaisuuksia – esimerkiksi aivotoiminnan stimulointi avaruudellisen hahmottamisen ja muistin kehittymisen osassa.
Eli jos tiedät jotain greliinista, on helpompi auttaa myös niitä, kuka kituuttavat nälässä kuuden pikkuaterian varassa per päivä. ”Jos sä syöt koko ajan, sitten kehosi ei pysty kontrolloimaan greliinia” - Dr. Silver
Greliinilla on muitakin kiinnostavia ominaisuuksia – esimerkiksi aivotoiminnan stimulointi avaruudellisen hahmottamisen ja muistin kehittymisen osassa.
Eli jos tiedät jotain greliinista, on helpompi auttaa myös niitä, kuka kituuttavat nälässä kuuden pikkuaterian varassa per päivä. ”Jos sä syöt koko ajan, sitten kehosi ei pysty kontrolloimaan greliinia” - Dr. Silver
Greliini
on se hormoni, mitä voi syyttää myös siitä
”verensokerinlaskusta”, mikä iskee parin kolmen tunnin jälkeen
ateriasta tavalliseen ihmiseen.
Jos
kysytte, mikä on typerin väittämä, mitä joudun usein
kuuntelemaan, se on just se valitus: ”jos olen syömättä pari
tuntia, verensokerini laskee ja mua rupee huippamaan ja mä muutun
ärtyisäksi ja kärttyiseksi...”. Se on minusta todellisen
kiinnostava ilmiö, koska vaan noin 5 %lla koko ihimskunnasta
esiintyy sellaista verensokeritasojen kontrollin vaurioituneisuutta.
Kun
verensokeri laskee vähän
ruoan imeydymisen ja käyttöönoton aikana kehossa, on se ihan
luonnollinen prosessi – jos näin ei tapahtuisi, me oltaisiin
kaikki diabeetikkoja. Se verensokerin lasku (varastoitumineen
rasvasoluihimme insuliinin toimeesta) ja saman aikainen vatsalaukun
tyhjeneminen saavat aikaiseksi greliinin erittymisen ja
”näläntunteen”. Tämä ei ole vielä aito fysiologinen nälkä,
mutta sellaisen ihmisen aivot, jonka keho ei ole tottunut käyttämään
mitään muuta energiaa kuin hiilihydraattienergiaa, ”pelkäävät”
verensokerin laskua kuollaakseen ja vaativat lisää hiilihydraattia.
Jos vaan kestetään se periodi, mikä vaaditaan kehomme
totuttelemiseen glukoneogeneesiin,vapojen rasvahappojen ja myös
ketokehojen energiankäyttöön ottamiseen, sellainen ”nälkä”,
”verensokerin lasku” ja ”huippaus” ym katoavat!
Greliinin
tuotannon rytmi muuttuu vastaamaan ateriarytmia – ja se tapahtuu
aika nopeasti.
Tämä on selitetty esimerkiksi tässä tutkimuksessa:
Curr
Diabetes Rev.
2008 Feb;4(1):18-23.
Ghrelin regulates insulin release and
glycemia: physiological role and therapeutic potential.
No comments:
Post a Comment
On this blog any comment is wellcome, but i will remove offensive or X-rated contents, so dont bother.