Wednesday, April 10, 2013

Kirjani. Installation nr 1


INTRO



Kaikki, mistä tässä kirjoitan, on omia ajatuksiani, mitkä ovat saaneet pohjansa ja alkunsa n 12 v sitten ja mitä olen täydentänyt tieteellisillä tutkimuksilla, etsiessään omille teorioilleni vahvistusta.

Lähtöteesini:
  1. Tyydyttyneen rasvan ja eläinpohjaisten ruokien demonisointi oli 50 vuotta kestänyt rikos, millä on ollut maailmanlaajuiset ja karmeat seuraukset.
Mun oma ruokavalio oli kiitos ajan ja olojen aina koostunut pääasiallisesti läskistä, kananmunista, punaisesta lihasta ja kermasta. Ja samoin oli se ollut niin äidilläni kuin äidinäidilläni – hoikkia naisia kummatkin. Koulussa meillekin yritettiin kertoa, että kolesteroli on jotain, mistä pitää olla huolestunut, mutta jopa yliopiston ensimmäisten vuosien kevyt biokemia ei pystynyt antamaan sille mitään perusteluja. Paleoantropologia- ja kehitysbiologia yhdessä antoivat mulle syyn kysyä – eivätkö ihmiset ole syönyt eläinlihaa ja –rasvaa miljooniin vuosiin. Eikös meidän olisi pitänyt kuolla jo aikoja sitten sukupuuttoon sydäntauteihin?
Muistan selvästi, että jossain vaiheessa lukiota, yrittäessäni pyrkiä niin ekologisuuteen, terveyteen kuin myös kokoa liian pieneen mekkoon, söin noin puoli vuotta kasvisruokavaliota. Siinä vaiheessa sairastin putkeen monta angiinaa ja samassa alkoivat myös sydänvaivani – olin sairaampi kuin ikinä ennen. Hyvä onni oli, että samoihin aikoihin meiltä mitattiin kolesterolit – mun kolesteroli oli 3,6. Muistan sen koska se oli luokkani paras – vaikka olin ihan varmaan luokkani heikoin ja sairailollisin. Onneksi tulin järkiini ennen 20v täyttämistä ja aloitin taas terveellisen (VHH) ruokavalion noudattamisen. Sen hyvyyden ymmärtämiseen auttoi tietysti taustani ja opintoni, mutta myös se, että silloin minulla diagnosoitiin MS-tauti. Kieltäydyin noin 6 mielialalääkkeenkoktailista, minkä olisi pitänyt olla ainoa lievitys taudin oireisiin ja päätin ottaa selvää siitä, mikä tätä sairautta aiheuttaa ja miten pystyisin itse sen kulkuun vaikuttamaan. Siitä asti olen lukenut kaiken, mikä auttoi minua ymmärtämään autoimmuunisairauksien biokemiaa ja sen kautta olen päässyt myös jyvälle siitä, mikä meidän nykyruokakulttuurissamme on niin oudon kieroutunutta – ja mikä on aiheuttanut ja aiheuttaa vieläkin niin paljon sairauksia ja kärsimystä – lihavuus on vaan oire niistä.
Eli Gary Taubesin haastattelu vuoden 2007 syksyllä vaan vahvisti sen, mitä jo tiesin ja antoi toivoa siitä, että ehkä maailma on heräämässä siihen, että luonnolliset eläinperäiset elintarvikkeet ei ehkä olekaan niin huonoja. Ehkä pitäisi katsoa siihen murokulhoon jos haluaa löytää syyllisen.


2) Jotkut sairaudet, mitä kutsutaan ”sivilisaatiosairauksiksi” ja mitkä ovat nykypäivänä hyvin levinneitä, puuttuvat täysin alkuperäiskansoissa kunnes he tutustuvat länsimaiseen ruokavalioon.


Ennen sitä, kun rupesin tutkimaan autoimmuunisairauksia, en edes osannut ajatella, että jotkut sairaudet – niin kuin diabetes, sydäntaudit, monet syövät ja esimerkiksi umpisuolitulehdus – olisivat valinnaisia. Kouluissa ei yleensä sivilisaatiosairauksia käsitellä. Ei edes lääkiksessä – joo olen tutkinut asiaa. Siellä on standardiksi ajatustapa, että syövät, sydäntaudit ja lihavuus ovat ongelmia vaan sen takia, että nykyään eletään vanhemmiksi kuin ennen. Ja eikö me olla onnekkaita, että meillä on nykylääketiede apunaan. Ruokavalio/sydäntauti hypoteesi – idea, että kolesteroli st. tyydyttynyt eläinrasva on syypää sepelvaltimo- ja sydänsairauksiin – oli ollut olemassa jo vuosikymmeniä, mutta silloin tuntui, että se ei ollut vielä tullut niin tärkeäksi osaksi koko kultatuuriamme kuin se on nyt. Vähärasvaisuuden uskonto ei ollut vielä syntynyt. Silloin ei ainakaan just vapautuneen Viron jokaisessa naistenlehdessä hehkutettu joka viikko uutta vähärasvaista ihmedieettia – ihmisillä oli muuta ajateltavaa. Internetti ja googlettaminen olivat vielä minunkin yliopistoaikoina aika uusi juttu ja etsintämoottorit ei syöttänyt meille aina uusia ja uusia värikkäitä bulshit-havaintotutkimuksia siitä, miten joku uusi sademetsäkasvin ihmeaine on elintärkeä jonkun rotan terveydelle...
Niin meille sitten opetettiin ja opetetaan vieläkin, että kolesteroli ja tyydyttynyt rasva aiheuttaa sydänkohtauksia, mutta syövät, diabetes ja autoimmuunisairaudet ovat vaan osa ihmiskohtaloamme.
Mutta niin Gary`n kirjassa kuin hänen edeltäjän Weston A. Price`n kirjassa, mikä on julkaistu vuosikymmeniä ennen tätä päivää, löytyi dokumentoitua, kirjallista informaatiota siitä, mitä tapahtui perinteistä ruokavaliota syöville alkuperäiskansoille sen jälkeen kun valkoinen ihminen pakotti heidät hylkäämään perinteiset ruoansaanti/laitto –tavansa ja omaksumaan meidän jauhot/sokerit. Ne tarinat ovat kiehtovia, mutta myös silmiä avaavia. Niistä ei myös puhuttu kouluaikaoinaani mitään.
Gary`n kirjasta sai alkunsa ns. sivilisaatiosairauksien hiilihydraattihypoteesi. Se periaatteessa kertoo, että ravintorasvat eivät ainoastaan olleet syyttömiä sydänkohtauksiin, vaan että monia ns. sivilisaatiosairauksia aiheuttaa just se makroravinne, mitä lääkärit ja hallintojemme lobbarit ja heidän hyväntekijät/yhteistyökumppanit ovat noin 40 vuotta määränneet lääkkeeksi niitä pahoja valtimoita tukkivia, ilkeitä rasvoja vastaan – hiilihydraatti. Vältä punaista lihaa. Syö pastaa vähärasvaisella kastikkeella.
Jo ennen lukemieni ravinnon, aineenvaihdunnan, endokrinologian, gastroenterologian, biokemian ja paleoantropologian tutkimuksien lisäksi luin myös kaikki Gary Taubes`in kirjan lähteet – John Yudkin`in, T.L Cleave`n, Weston Price`n ym. Niistä kaikista selkeni se, että alkuperäiskansojen terveyden heikkeneminen ja sivilisaatiosairauksien ilmeneminen liittyi selvästi heidän siirtymiseen käyttämään valkoihoisten ihmisten armeijoiden käyttämiä ja myöhemmin reservaatioille tai köyhille paikallisille tarjoamia halpoja jauhoja ja sokereita, tölkkipapuja ja -maisseja ym. – nopeasi sulatettavia hiilihydraatteja…
Taas uudestaan ja uudestaan nähdään niissä tutkimuksissa, että vähemmän kun yhden sukupolven aikana muuttuu alkuperäisesti syöpä-, karies-, sydänkohtaus-, diabetes-, dementia- ja divertikuliittivapa kansa saman sairaaksi tai sairaammaksi kuin heidät valloittanut valkoinen kansa.


Noin kymmenen vuoden jälkeen voin olla aika varma seuraavista väittämistäni:
  • Jos ravintoaineet vaikuttavat terveytemme ja aiheuttavat sairauksia, sitten on loogista ajatella, että ne ravintoaineet, mitä ihminen on syönyt jo miljoonia vuosia, ovat aika vaarattomia.
  • Niin genetiikka kuin epigenetiikka antavat syyn uskoa siihen, että mitä uudempi elintarvike, sitä todennäköisempi taudinaiheuttaja se on.
  • Tietäen sen, kuinka pitkä aika menee geneettiseen tottumuksen kehittymiseen (biokemiallisten vastusten kehittymiseen tiettyä ruoka-ainetta kohden), voi sanoa, että syypäätä sivilisaatiosairauksiin kannattaa hakea ainakin eniten 10 000 vuotta nuoremmista ruoka-aineista. Neoliittisen aikakauden ruoista.
  • Mutta tietenkin ei vaan ruoka-aineen uutuudesta riittää siihen, että sen voisi leimata taudinaiheuttajaksi, koska on olemassa myös sellaisia nykyaikaisia ruokia, mitkä muistuttaa koostumukseltaan ja vaikutukseltaan vanhoja ja ihmisen aineenvaihdunnalle tuttuja ruokia.
  • Me etsitään ravintoaineita, minkä käsittelemiseen puuttuu kehossamme valmius sen takia, että geneettinen kehityksemme ei ole riittävän nopea ja metaboliamme ja biokemiamme toimivat vielä nyt samalla tavalla kuin noin 50000 vuotta sitten. Me etsitään sellaisia ruoka-aineita, minkä kaltaisia ei ole ikinä kuulunut ihmisen ruokavalioon ennen viimeisiä tuhansia vuosia.
Oman kokeellisen etsintä- ja tutkinta-ajan perusteella haluaisin muokata Gary Taubes`in hypoteesia sen verran, että minä en usko, että vehnä ja fruktoosi ovat pahasta vaan ainoastaan sen takia, että ne ovat hiilihydraatteja. Kysymys on paljon vaikeampi ja vakavampi.


Sairautta aiheuttavat Neoliittiset ruoka-aineet, mitkä täyttävät edellä mainitut kriteerit ovat:


Neoliittiset taudinaiheuttajat:



Vehnä (ja kaikki muut viljatkin)



Vehnä sisältää tärkkelystä, mikä itsessään on harmiton. Mutta sen mukanaan se sisältää gluteenia, mikä on kompleksiproteiini, mitä voi yhdistää moniin sairauksiin. Sen lisäksi vehnä sisältää WGA lektiinia, mikä on antiravinne. Vehnänsyöntiä voi suoraan yhdistää keliakiaan, dementiaan, lihavuuteen, psykologisiin sairauksiin ja autoimmuunisairauksiin. Eli vehnässä on ongelmana sen proteiinit, ei vaan sen hiilihydraattisisältö. Vehnäjauhossa on niiden antiravinteiden ja proteiinien sisältö tiivistetty ja konsentroitu. Vehnä aiheuttaa ongelmia jopa sellaisilla kansoilla ketkä ovat syöneet sitä jopa tuhansia vuosia.
Syökää perunaa, bataattia ja juureksia saadakseen tärkkelystä ja pysykää erossa KAIKESTA mikä sisältää viljaa.


Fruktoosi



Fruktoosi on hiilihydraatti, mutta aineenvaihdunnallisesti ja biokemiallisesti on se hyvin erilainen kuin tärkkelyksestä saatava glykoosi. Fruktoosinsaantia on yhdistetty lihavuuden lisaksi myös monien sairauksien esiintymisen kanssa – siihen kuuluvat esimerkiksi insuliiniresistenssi, rasvamaksa – maksakirroosi ja kaikki ohutsuolen tulehdustilat.
Fruktoosin saantia on helppo vähentää välttämällä kaikkea prosessoitua ruokaa, mitä ostetaan purkissa ja minkä päällä lukee “kevyt” tai “rasvaton” ja välttämällä mehujen ja sokeristen hedelmien käyttöä.


Kasviöljyt



Kasviöljyt sisältävät paljon Omega 6 rasvahappoa, mikä on monityydyttymätön rasva. Omega 3 rasvahapon kanssa yhdessä sanotaan niitä välttämättömiksi rasvahapoiksi, mutta totuus on, että koska niiden tarve on niin pieni, olisi oikeampi kutsua niitä mikroravinteiksi. Paleoliittinen metsästäjä-keräilijä sai noin 3% kaloreistaan Omega 3-sta ja 6-sta yhdessä, mutta nykyihmisen ruokavaliosta noin 15% kaloreista tulee ainoastaan Omega 6 rasvahaposta.


Siitä seuraa 2 ongelmaa:
  1. O-3 ja O-6 esiaineet taistelevat kehossamme samasta entsyymistä eikosanoidi-polussa. Se, että saadaan ruokavaliostamme liikaa Omega 6 verrattuna Omega 3een tarkoittaa sitä, että Omega 3 rasvahapot jäävät käsittelyentsyymejä paitsi. Sen seurauksena kehoomme kerääntyy liikaa tulehdusta aiheuttavia molekyylejä. Lisääntynyt syöpään sairastuminen ja monet tulehdustilat ovat todennäköisesti molemmat sen seurauksia
  2. Paljon ihmisiä ovat jo siitä tietoisia, että Omega 6 : Omega 3 suhde on tärkeä ja sitä korjatakseen otetaan Omega 3 ruokalisiä. Sillä on puolensa ja puolensa, mutta ongelmana siinä on se, että jos samalla ei vähennetä ruokavaliosta saatavan Omega 6 määrää, on tuloksena monityydyttymättömien rasvahappojen liika kehossamme. Kalaöljylisällä yritetään kumota Omega 6 tulehdusta aiheuttavaa vaikutusta, koska Omega 3lla on päinvastainen – tulehduksia tyynnyttävä – vaikutus. Mutta liian korkea monityydyttymättömien rasvahappojen kokonaismäärä kehossamme aiheuttaa soluissa liikaa oksadatiivista stressiä ja verensuonesi, maksasi ja muut elimesi eivät hirveästi tykkää oksadatiivisista vaurioista (hapettumisesta).


Parempi tapa korjata Omega 6 : Omega 3 suhdetta on olla käyttämättä niitä ruoka-aineita, mitkä sisaltavat liikaa Omega 6 –ta. Lopettakaa kaikkien kasviöljyjen käyttö! Lopettakaa kaikkien siementen käyttö: seesami, pellavansiemenet, auringonkukan-, pinjan- ym. siemenet kuuluvat kaikki tähän ryhmään. Välttäkää myös pähkinöitä – ainoa hyväksytty pähkinälajike on makadamiapähkinät – niissä on hyväksyttävä rasvahapposuhde.


Minä uskon että nykypäiväisen ruokakulttuurin ja “low-fat uskonnon” aikaansaamien aineenvaihdunnallisten vaurioiden korjaamiseksi täytyy:
1) Hylätä teoria tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin haitallisuudesta ja osallisuudesta sydäntauteihin. SE ns. ruokavalio/sydän hypoteesi on kuollut.
2) Uskoa, että ravinnostamme oleellisen osan saaminen eläinperäisistä ruoista on terveydelle välttämätön
3) Ymmärtää, että makroravinteet ja kalorit eivät ole kaikki kaikessa.
4) Uskoa, että paras tapa syödä terveellisesti on käyttää aitoja ja alkuperäisiä ruoka-aineita, mitkä sisaltavat riittävästi tarvitsemiamme mikroravinteitä.
5) Ymmärtää, että perunat ym. juurekset ja niistä saatava tärkkelys on terveelle ihmiselle terveellinen valinta, mutta insuliiniresistentille ne voivat olla ongelmallisia. Mutta kaikki viljat ovat haitallisia ja jopa vaarallisia ihan kaikille
6) Oppia tuntemaan oman kehomme kylläisyys- ja nälkäviestintää, käyttämällä apuna pätkäpaastoa

jatkuu... 

3 comments:

  1. Paljon ontuvaa suomen kieltä, vähän oikeasti vakuuttavia ja tutkimuksellisia argumentteja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Totta, Kirjoitettu varmaan pari vuotta suomeen muuton jälkeen ne ekat installaatiot ja ei kukaan ole kieliasua jaksanut käydä läpi sen jälkeen - suomen kieli on vasta neljäs opittu kieleni - isot pahoittelut asiasta. Tutkimuksellisia argumentteja löytyy varmaan johdannon jälkeen taas enemmän - viitteita kerääntyi kirjan loppuun kuitenkin se 12 sivua :D

      Delete

On this blog any comment is wellcome, but i will remove offensive or X-rated contents, so dont bother.