INTRO
Kaikki, mistä tässä kirjoitan, on omia
ajatuksiani, mitkä ovat saaneet pohjansa ja alkunsa n 12 v sitten ja
mitä olen täydentänyt tieteellisillä tutkimuksilla, etsiessään
omille teorioilleni vahvistusta.
Lähtöteesini:
- Tyydyttyneen rasvan ja eläinpohjaisten ruokien demonisointi oli 50 vuotta kestänyt rikos, millä on ollut maailmanlaajuiset ja karmeat seuraukset.
Mun oma ruokavalio oli kiitos ajan ja olojen aina
koostunut pääasiallisesti läskistä, kananmunista, punaisesta
lihasta ja kermasta. Ja samoin oli se ollut niin äidilläni kuin
äidinäidilläni – hoikkia naisia kummatkin. Koulussa meillekin
yritettiin kertoa, että kolesteroli on jotain, mistä pitää olla
huolestunut, mutta jopa yliopiston ensimmäisten vuosien kevyt
biokemia ei pystynyt antamaan sille mitään perusteluja.
Paleoantropologia- ja kehitysbiologia yhdessä antoivat mulle syyn
kysyä – eivätkö ihmiset ole syönyt eläinlihaa ja –rasvaa
miljooniin vuosiin. Eikös meidän olisi pitänyt kuolla jo aikoja
sitten sukupuuttoon sydäntauteihin?
Muistan selvästi, että jossain vaiheessa lukiota,
yrittäessäni pyrkiä niin ekologisuuteen, terveyteen kuin myös
kokoa liian pieneen mekkoon, söin noin puoli vuotta
kasvisruokavaliota. Siinä vaiheessa sairastin putkeen monta angiinaa
ja samassa alkoivat myös sydänvaivani – olin sairaampi kuin ikinä
ennen. Hyvä onni oli, että samoihin aikoihin meiltä mitattiin
kolesterolit – mun kolesteroli oli 3,6. Muistan sen koska se oli
luokkani paras – vaikka olin ihan varmaan luokkani heikoin ja
sairailollisin. Onneksi tulin järkiini ennen 20v täyttämistä ja
aloitin taas terveellisen (VHH) ruokavalion noudattamisen. Sen
hyvyyden ymmärtämiseen auttoi tietysti taustani ja opintoni, mutta
myös se, että silloin minulla diagnosoitiin MS-tauti. Kieltäydyin
noin 6 mielialalääkkeenkoktailista, minkä olisi pitänyt olla
ainoa lievitys taudin oireisiin ja päätin ottaa selvää siitä,
mikä tätä sairautta aiheuttaa ja miten pystyisin itse sen kulkuun
vaikuttamaan. Siitä asti olen lukenut kaiken, mikä auttoi minua
ymmärtämään autoimmuunisairauksien biokemiaa ja sen kautta olen
päässyt myös jyvälle siitä, mikä meidän
nykyruokakulttuurissamme on niin oudon kieroutunutta – ja mikä on
aiheuttanut ja aiheuttaa vieläkin niin paljon sairauksia ja
kärsimystä – lihavuus on vaan oire niistä.
Eli Gary Taubesin haastattelu vuoden 2007 syksyllä
vaan vahvisti sen, mitä jo tiesin ja antoi toivoa siitä, että ehkä
maailma on heräämässä siihen, että luonnolliset eläinperäiset
elintarvikkeet ei ehkä olekaan niin huonoja. Ehkä pitäisi katsoa
siihen murokulhoon jos haluaa löytää syyllisen.
2)
Jotkut sairaudet, mitä kutsutaan ”sivilisaatiosairauksiksi” ja
mitkä ovat nykypäivänä hyvin levinneitä, puuttuvat täysin
alkuperäiskansoissa kunnes he tutustuvat länsimaiseen ruokavalioon.
Niin meille sitten opetettiin ja opetetaan vieläkin,
että kolesteroli ja tyydyttynyt rasva aiheuttaa sydänkohtauksia,
mutta syövät, diabetes ja autoimmuunisairaudet ovat vaan osa
ihmiskohtaloamme.
Mutta niin Gary`n kirjassa kuin hänen edeltäjän
Weston A. Price`n kirjassa, mikä on julkaistu vuosikymmeniä ennen
tätä päivää, löytyi dokumentoitua, kirjallista informaatiota
siitä, mitä tapahtui perinteistä ruokavaliota syöville
alkuperäiskansoille sen jälkeen kun valkoinen ihminen pakotti
heidät hylkäämään perinteiset ruoansaanti/laitto –tavansa ja
omaksumaan meidän jauhot/sokerit. Ne tarinat ovat kiehtovia, mutta
myös silmiä avaavia. Niistä ei myös puhuttu kouluaikaoinaani
mitään.
Gary`n kirjasta sai alkunsa ns.
sivilisaatiosairauksien hiilihydraattihypoteesi. Se periaatteessa
kertoo, että ravintorasvat eivät ainoastaan olleet syyttömiä
sydänkohtauksiin, vaan että monia ns. sivilisaatiosairauksia
aiheuttaa just se makroravinne, mitä lääkärit ja hallintojemme
lobbarit ja heidän hyväntekijät/yhteistyökumppanit ovat noin 40
vuotta määränneet lääkkeeksi niitä pahoja valtimoita tukkivia,
ilkeitä rasvoja vastaan – hiilihydraatti. Vältä punaista lihaa.
Syö pastaa vähärasvaisella kastikkeella.
Jo ennen lukemieni ravinnon, aineenvaihdunnan,
endokrinologian, gastroenterologian, biokemian ja paleoantropologian
tutkimuksien lisäksi luin myös kaikki Gary Taubes`in kirjan lähteet
– John Yudkin`in, T.L Cleave`n, Weston Price`n ym. Niistä kaikista
selkeni se, että alkuperäiskansojen terveyden heikkeneminen ja
sivilisaatiosairauksien ilmeneminen liittyi selvästi heidän
siirtymiseen käyttämään valkoihoisten ihmisten armeijoiden
käyttämiä ja myöhemmin reservaatioille tai köyhille
paikallisille tarjoamia halpoja jauhoja ja sokereita, tölkkipapuja
ja -maisseja ym. – nopeasi sulatettavia hiilihydraatteja…
Taas uudestaan ja uudestaan nähdään niissä
tutkimuksissa, että vähemmän kun yhden sukupolven aikana muuttuu
alkuperäisesti syöpä-, karies-, sydänkohtaus-, diabetes-,
dementia- ja divertikuliittivapa kansa saman sairaaksi tai
sairaammaksi kuin heidät valloittanut valkoinen kansa.
Noin kymmenen vuoden jälkeen voin olla aika varma
seuraavista väittämistäni:
- Jos ravintoaineet vaikuttavat terveytemme ja aiheuttavat sairauksia, sitten on loogista ajatella, että ne ravintoaineet, mitä ihminen on syönyt jo miljoonia vuosia, ovat aika vaarattomia.
- Niin genetiikka kuin epigenetiikka antavat syyn uskoa siihen, että mitä uudempi elintarvike, sitä todennäköisempi taudinaiheuttaja se on.
- Tietäen
sen, kuinka pitkä aika menee geneettiseen tottumuksen kehittymiseen
(biokemiallisten vastusten kehittymiseen tiettyä ruoka-ainetta
kohden), voi sanoa, että syypäätä sivilisaatiosairauksiin
kannattaa hakea ainakin eniten 10 000 vuotta nuoremmista
ruoka-aineista. Neoliittisen
aikakauden ruoista.
- Mutta
tietenkin ei vaan ruoka-aineen uutuudesta riittää siihen, että
sen voisi leimata taudinaiheuttajaksi, koska on olemassa myös
sellaisia nykyaikaisia ruokia, mitkä muistuttaa koostumukseltaan ja
vaikutukseltaan vanhoja ja ihmisen aineenvaihdunnalle tuttuja
ruokia.
- Me
etsitään ravintoaineita, minkä käsittelemiseen puuttuu
kehossamme valmius sen takia, että geneettinen kehityksemme ei ole
riittävän nopea ja metaboliamme ja biokemiamme toimivat vielä nyt
samalla tavalla kuin noin 50000 vuotta sitten. Me etsitään
sellaisia ruoka-aineita, minkä kaltaisia ei ole ikinä kuulunut
ihmisen ruokavalioon ennen viimeisiä tuhansia vuosia.
Sairautta aiheuttavat
Neoliittiset ruoka-aineet, mitkä täyttävät edellä mainitut
kriteerit ovat:
Neoliittiset taudinaiheuttajat:
Vehnä (ja kaikki muut viljatkin)
Vehnä sisältää tärkkelystä,
mikä itsessään on harmiton. Mutta sen mukanaan se sisältää
gluteenia, mikä on kompleksiproteiini, mitä voi yhdistää moniin
sairauksiin. Sen lisäksi vehnä sisältää WGA lektiinia, mikä on
antiravinne. Vehnänsyöntiä voi suoraan yhdistää keliakiaan,
dementiaan, lihavuuteen, psykologisiin sairauksiin ja
autoimmuunisairauksiin. Eli vehnässä on ongelmana sen proteiinit,
ei vaan sen hiilihydraattisisältö. Vehnäjauhossa on niiden
antiravinteiden ja proteiinien sisältö tiivistetty ja konsentroitu.
Vehnä aiheuttaa ongelmia jopa sellaisilla kansoilla ketkä ovat
syöneet sitä jopa tuhansia vuosia.
Syökää perunaa, bataattia ja
juureksia saadakseen tärkkelystä ja pysykää erossa KAIKESTA mikä
sisältää viljaa.
Fruktoosi
Fruktoosi on hiilihydraatti,
mutta aineenvaihdunnallisesti ja biokemiallisesti on se hyvin
erilainen kuin tärkkelyksestä saatava glykoosi. Fruktoosinsaantia
on yhdistetty lihavuuden lisaksi myös monien sairauksien
esiintymisen kanssa – siihen kuuluvat esimerkiksi
insuliiniresistenssi, rasvamaksa – maksakirroosi ja kaikki
ohutsuolen tulehdustilat.
Fruktoosin saantia on helppo
vähentää välttämällä kaikkea prosessoitua ruokaa, mitä
ostetaan purkissa ja minkä päällä lukee “kevyt” tai
“rasvaton” ja välttämällä mehujen ja sokeristen hedelmien
käyttöä.
Kasviöljyt
Kasviöljyt sisältävät
paljon Omega 6 rasvahappoa, mikä on monityydyttymätön rasva. Omega
3 rasvahapon kanssa yhdessä sanotaan niitä välttämättömiksi
rasvahapoiksi, mutta totuus on, että koska niiden tarve on niin
pieni, olisi oikeampi kutsua niitä mikroravinteiksi. Paleoliittinen
metsästäjä-keräilijä sai noin 3% kaloreistaan Omega 3-sta ja
6-sta yhdessä, mutta nykyihmisen ruokavaliosta noin 15% kaloreista
tulee ainoastaan Omega 6 rasvahaposta.
- O-3 ja O-6 esiaineet taistelevat kehossamme samasta entsyymistä eikosanoidi-polussa. Se, että saadaan ruokavaliostamme liikaa Omega 6 verrattuna Omega 3een tarkoittaa sitä, että Omega 3 rasvahapot jäävät käsittelyentsyymejä paitsi. Sen seurauksena kehoomme kerääntyy liikaa tulehdusta aiheuttavia molekyylejä. Lisääntynyt syöpään sairastuminen ja monet tulehdustilat ovat todennäköisesti molemmat sen seurauksia
- Paljon ihmisiä ovat jo siitä tietoisia, että Omega 6 : Omega 3 suhde on tärkeä ja sitä korjatakseen otetaan Omega 3 ruokalisiä. Sillä on puolensa ja puolensa, mutta ongelmana siinä on se, että jos samalla ei vähennetä ruokavaliosta saatavan Omega 6 määrää, on tuloksena monityydyttymättömien rasvahappojen liika kehossamme. Kalaöljylisällä yritetään kumota Omega 6 tulehdusta aiheuttavaa vaikutusta, koska Omega 3lla on päinvastainen – tulehduksia tyynnyttävä – vaikutus. Mutta liian korkea monityydyttymättömien rasvahappojen kokonaismäärä kehossamme aiheuttaa soluissa liikaa oksadatiivista stressiä ja verensuonesi, maksasi ja muut elimesi eivät hirveästi tykkää oksadatiivisista vaurioista (hapettumisesta).
Parempi tapa korjata Omega 6 :
Omega 3 suhdetta on olla käyttämättä niitä ruoka-aineita, mitkä
sisaltavat liikaa Omega 6 –ta. Lopettakaa kaikkien kasviöljyjen
käyttö! Lopettakaa kaikkien siementen käyttö: seesami,
pellavansiemenet, auringonkukan-, pinjan- ym. siemenet kuuluvat
kaikki tähän ryhmään. Välttäkää myös pähkinöitä – ainoa
hyväksytty pähkinälajike on makadamiapähkinät – niissä on
hyväksyttävä rasvahapposuhde.
1) Hylätä teoria tyydyttyneen rasvan ja kolesterolin haitallisuudesta ja osallisuudesta sydäntauteihin. SE ns. ruokavalio/sydän hypoteesi on kuollut.
2) Uskoa, että ravinnostamme oleellisen osan saaminen eläinperäisistä ruoista on terveydelle välttämätön
3) Ymmärtää, että makroravinteet ja kalorit eivät ole kaikki kaikessa.
4) Uskoa, että paras tapa syödä terveellisesti on käyttää aitoja ja alkuperäisiä ruoka-aineita, mitkä sisaltavat riittävästi tarvitsemiamme mikroravinteitä.
5) Ymmärtää, että perunat ym. juurekset ja niistä saatava tärkkelys on terveelle ihmiselle terveellinen valinta, mutta insuliiniresistentille ne voivat olla ongelmallisia. Mutta kaikki viljat ovat haitallisia ja jopa vaarallisia ihan kaikille
6) Oppia tuntemaan oman kehomme kylläisyys- ja nälkäviestintää, käyttämällä apuna pätkäpaastoa
jatkuu...
Huippua asiaa! <3
ReplyDeletePaljon ontuvaa suomen kieltä, vähän oikeasti vakuuttavia ja tutkimuksellisia argumentteja.
ReplyDeleteTotta, Kirjoitettu varmaan pari vuotta suomeen muuton jälkeen ne ekat installaatiot ja ei kukaan ole kieliasua jaksanut käydä läpi sen jälkeen - suomen kieli on vasta neljäs opittu kieleni - isot pahoittelut asiasta. Tutkimuksellisia argumentteja löytyy varmaan johdannon jälkeen taas enemmän - viitteita kerääntyi kirjan loppuun kuitenkin se 12 sivua :D
Delete